buduj telo lahko a rýchlo build your body easyli and quick

Tvaroh

29.01.2013 16:00

Tvaroh je dobre známou potravinou pre všetkých. Používa sa ako prísada do šalátov, sendvičov, môže sa pridať do cestovín, alebo ako náplň zemiakových knedlí. Vo forme homogenizovaného produktu sa používa na prípravu omáčok a chutných dezertov. . Môže sa použiť ako chutná, zdravá zmrzlina.

Biely syr, alebo tvaroh?

V závislosti od regiónu sa tvaroh nazýva biely syr, alebo tvaroh. Je vyrobený z mlieka so štandardným obsahom tuku s pridaním syridla. Tvaroh je určený na priamu spotrebu, alebo na ďalšie spracovanie. Pre výrobu sa používa syridlo a mliečne kultúry. Príkladom tohto typu je homogenizovaný syr – tvaroh. Ak si chcete urobiť tvaroh doma, je to možné. Klasické mlieko z obchodu je na tento účel nevhodné, pretože vďaka predĺženej trvanlivosti sú z neho odstránené baktérie, potrebné pri procese výroby tvarohu. Za týmto účelom používame iba prírodné mlieka, zakúpene priamo od poľnohospodárov, alebo mlieko, ktoré sa predáva v sáčkoch, sklených fľašiach, alebo v mliečnych automatoch. Všetky tieto produkty musia byť označené známkou – čerstvé mlieko. 

Na trhu je okrem kravského k dispozícii aj mlieko kozie a ovčie. Sú vhodné na výroby smotany, masla a srvátky. V ponuke sú tvarohy s nasledovným obsahom tuku: smotanové (14,5%), plnotučné (9,5%), tučné (6,5%), polotučné (3%) a nízkotučné (menej než 3%). 

Rôzne druhy receptúr výroby tvarohu, syrov a ostatných mliečnych produktov sú dôkladne chránené výrobným tajomstvom. Obvykle majú tvar kocky, alebo kužeľa. Môžu byť balené do pergamenu, alebo do fólie. Druhá forma balenie predlžuje čerstvosť syra. Prírodná kyselina tvarohu zabezpečuje jeho zrenie, vznikajú zrejúce syry. Rozlišujeme tiež tavené syry. Ak ku nim pridáte cmar, získate tvaroh. Ako prísada na ich výrobu sa používa syridlo a kvasinky. Sú to enzýmy nachádzajúce sa v žalúdkoch teliat a v potravinárskom priemysle sa používajú ako mikrobiálne syridlo. Tak vzniká hrudkovitý typ tvarohu, ktorý sa ďalej používa pri výrobe ostatných mliečnych produktov. Do tvarohových zmesí sa pridávajú ostatné, chuť zvýrazňujúce prísady, ako je smotana a maslo. Tieto syry majú krémovú konzistenciu, môžu byť prírodné, alebo ochutené korením, bylinkami, paprikou. Tvaroh, ktorý je zmiešaný s pasterizovanou smotanou sa využíva pri výrobe koláčov, cukroviniek a špeciálnych výrobkov. Do tejto skupiny patria tvarohové dezerty. Do základu sa pridá cukor, želé, ovocie, vanilka, želatína, káva, kakao a ďalšie príchute. 

Hodnotné bielkoviny:

Tvaroh je veľmi dobrým zdrojom kompletného spektra aminokyselín (aj esenciálnych, tie, ktoré si telo nevie vyrobiť), ktoré sú potrebné pri obnove svalových vlákien poškodených intenzívnym tréningom. Pokiaľ ide o zdroj minerálnych látok, v tomto je tvaroh fantastický. Obsahuje veľké množstvo horčíka, ktorý stimuluje nervovú sústavu. V tvarohu môžete tiež nájsť vitamín D, ktorý sa zúčastňuje pri výrobe mnohých hormónov a enzýmov, ďalej vitamíny skupiny B a tiež vitamín E.

Odtučnené, alebo plnotučné?

Tvaroh je veľmi dobre stráviteľný. Množstvo kalórií závisí od jeho obsahu tuku a použitím prídavných látok. Množstvo 100 g odtučneného tvarohu obsahuje len 99 kcal. Najviac tuku a nasýtených mastných kyselín obsahujú dezertné syry určené ako nátierka na pečivo. Preto by sa mala obmedziť spotreby týchto výrobkov. Najlepšie je vyberať si polotučné syry, bez žiadnych sladkých prísad. Nízkokalorické síce neobsahujú tuk, ale sú ochudobnené aj o množstvo vitamínov, najmä vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pri vstrebávaní vápnika. Množstvo tvarohov obsahuje prázdne kalórie. Z tohto dôvodu si pripravte tvaroh doma s použitím čerstvých byliniek, alebo si ho oslaďte medom.

Ako nakupovať tvaroh?

Keďže sa nejedná o drahý produkt nemusíte pri kúpe tvarohu špekulovať a radšej vyberte to dobré, čo vám trh ponúka. Vždy pri kúpe skontrolujte dátum spotreby, ak nakupujete väčšie množstvo pozorne si prepočítajte kedy skonzumujete posledný kus, či to bude ešte v stanovenej expiračnej lehote. Kupujte radšej tvarohy a syry z malých fariem a rodinných firiem. 

Výborná voľba je nákup „BIO“ produktov. Pri kúpe musíte byť opatrní, pretože neviete, za akých podmienok boli syry uložené a ako dlho sú na pulte. Bez ohľadu na to, či sú hermeticky zabalené, alebo nie, mali by byť uchovávané v chladničke. 

Ak neskonzumujete tvaroh ihneď po rozbalení, je vhodné ho uskladniť v sklenej, alebo plastovej miske prikryté vekom. Skonzumujte ho do 48 hodín. Vidiecky tvaroh, treba skonzumovať do 24 hodín po otvorení. Vysokokvalitný tvaroh by mal byť pevný a hladký v reze. Príliš mäkký obsahuje veľa srvátky. Príliš mastná konzistencia môže byť spôsobená prekvasením mlieka, alebo kontaminovaním tvarohu. To je znak, že tvaroh nie je čerstvý. Čerstvý tvaroh by mal byť mierne kyslý so syrovou arómou. Silná kyslá pachuť je tiež znakom prekvasenia. Taktiež vysoká teplota počas pasterizácie mlieka, alebo smotany nepriaznivo ovplyvňuje chuť tvarohu. Vtedy je syr, málo výrazný a rýchlo sa kazí. Ak je syr starý, objaví sa na ňom povlak a žlté sfarbenie. Mal by mať rovnakú farbu, bielu, až svetlo krémovú. Dvojfarebnosť môže byť spôsobená zmiešaním nepresného pomeru so smotanou. 

Kontakt

Heavybodybuilding

Admin-ondrej.hladky@volny.cz

zarobcezinternet.mypage.cz

Vyhľadávanie

Novinky

23.12.2011 01:10

ZMA New Englesh Articles For YOU

ZMA Nutritional...
11.11.2011 23:48

Co je protein?

Co je protein? Proteín je bielkovina a tá je základnou zložkou pre rast a udržiavanie svalovej bunky. Jej nedostatok spôsobuje vyvíjanie neadekvátnej námahy voči tréningu. Pri jej nedostatku nie je možné budovať nárast a dôležitú hustotu svalov. Odporučené užívanie: 1,6g na kilogram...
10.11.2011 01:21

Prečo áno, prečo nie

Prečo áno, prečo nie? Názov vám zrejeme toho nepovedal moc a neviete o čom bude dnešný článok. Chceli by sme vám povedať o kladoch a záporoch rôznych vecí. Napríklad cvičenie, steroidy, doplnky výživy. Určite počúvate z okolia veci, že doplnky výživy sú nebezpečné, cvičenie ti na nič nebude,...
30.10.2011 09:25

31 Dní k väčším rukám

31 Dní k väčším rukám                 Milý priateľ. Nežartujem! Môžeš mať výrazne väčšie ruky iba za 31 dní! O koľko...
21.10.2011 20:43

Hammer Down: Sila

Hammer Down: Sila Streda, 20 Január 2010 15:33 Ako vybudovať špecifickú silu pre MMA. Vitajte v prvej časti tréningového programu Hammer Down pre Mixed Martial Arts (MMA) bojovníkov. MMA súťaže ako UFC, Pride a K-1 rýchlo nadobudli významné postavenie, takže nie je prekvapujúce, že...
15.10.2011 03:57

Objemový tréning "Bear routine"

  Objemový tréning "Bear routine" Tento tréning nie je typický kulturistický tréning. Napriek tomu viacerí kondiční borci už na vlastnej koži vyskúšali, o čom tento tréning je a preto ani my nemôžeme byť pozadu. Niektoré komentáre k článkom ktoré som prečítal spomínajú 3 až 5 kíl...
10.10.2011 23:38

PREDAM REKLAMU

  Predam reklamu na mojom  webe ... Timto clankom by som chcel oslovit vsetkych ktory by chceli by chceli timto sposobom zvysit navstenost na svojom webe ... Ak chcete piste na -ondrej.hladky@volny.cz Alebo si ich objednajte cez formulár.   Cena reklamy bude tak 2.5 - 5 eur za...
09.10.2011 22:59

Bulharská metoda

Bulharská metoda TRÉNINK A  dřepy 8 x 3 (série x opak.)  military press 8 x 3  francouzský tlak vsedě s ez-činkou 8 x 3  TRÉNINK B  tlaky na šikmé lavici 8 x 3  mrtvý tah 8 x 3  bicepsový zdvih s ez-činkou 8 x 3  1. týden - intenzita 70...
13.06.2011 12:38

DHEA

DHEA (Dehydroepiandrosterone)  DHEA je endogénny steroid , ktorému sa pripisujú rozsiahle biologické efekty v ľudskom organizme. V kulturistike a vo športe sa najčastejšie zneužíva jeho ester, známy pod skratkou DHEA-S (sulfate ester).  Normálne je DHEA produkovaný v ľudských...
04.05.2011 16:50

Kreatín - všetko, čo musíte vedieť

  Kreatín - všetko, čo musíte vedieť   Predpokladal som, že v súčasnej dobe pri množstve článkov o kreatíne a možnosti bezproblémovo sa dostať k výskumu, budú aj ľudia,...

© 2013 Všetky práva vyhradené. heavybodybuilding

Tvorba webu zdarmaWebnode