buduj telo lahko a rýchlo build your body easyli and quick

Tvaroh

29.01.2013 16:00

Tvaroh je dobre známou potravinou pre všetkých. Používa sa ako prísada do šalátov, sendvičov, môže sa pridať do cestovín, alebo ako náplň zemiakových knedlí. Vo forme homogenizovaného produktu sa používa na prípravu omáčok a chutných dezertov. . Môže sa použiť ako chutná, zdravá zmrzlina.

Biely syr, alebo tvaroh?

V závislosti od regiónu sa tvaroh nazýva biely syr, alebo tvaroh. Je vyrobený z mlieka so štandardným obsahom tuku s pridaním syridla. Tvaroh je určený na priamu spotrebu, alebo na ďalšie spracovanie. Pre výrobu sa používa syridlo a mliečne kultúry. Príkladom tohto typu je homogenizovaný syr – tvaroh. Ak si chcete urobiť tvaroh doma, je to možné. Klasické mlieko z obchodu je na tento účel nevhodné, pretože vďaka predĺženej trvanlivosti sú z neho odstránené baktérie, potrebné pri procese výroby tvarohu. Za týmto účelom používame iba prírodné mlieka, zakúpene priamo od poľnohospodárov, alebo mlieko, ktoré sa predáva v sáčkoch, sklených fľašiach, alebo v mliečnych automatoch. Všetky tieto produkty musia byť označené známkou – čerstvé mlieko. 

Na trhu je okrem kravského k dispozícii aj mlieko kozie a ovčie. Sú vhodné na výroby smotany, masla a srvátky. V ponuke sú tvarohy s nasledovným obsahom tuku: smotanové (14,5%), plnotučné (9,5%), tučné (6,5%), polotučné (3%) a nízkotučné (menej než 3%). 

Rôzne druhy receptúr výroby tvarohu, syrov a ostatných mliečnych produktov sú dôkladne chránené výrobným tajomstvom. Obvykle majú tvar kocky, alebo kužeľa. Môžu byť balené do pergamenu, alebo do fólie. Druhá forma balenie predlžuje čerstvosť syra. Prírodná kyselina tvarohu zabezpečuje jeho zrenie, vznikajú zrejúce syry. Rozlišujeme tiež tavené syry. Ak ku nim pridáte cmar, získate tvaroh. Ako prísada na ich výrobu sa používa syridlo a kvasinky. Sú to enzýmy nachádzajúce sa v žalúdkoch teliat a v potravinárskom priemysle sa používajú ako mikrobiálne syridlo. Tak vzniká hrudkovitý typ tvarohu, ktorý sa ďalej používa pri výrobe ostatných mliečnych produktov. Do tvarohových zmesí sa pridávajú ostatné, chuť zvýrazňujúce prísady, ako je smotana a maslo. Tieto syry majú krémovú konzistenciu, môžu byť prírodné, alebo ochutené korením, bylinkami, paprikou. Tvaroh, ktorý je zmiešaný s pasterizovanou smotanou sa využíva pri výrobe koláčov, cukroviniek a špeciálnych výrobkov. Do tejto skupiny patria tvarohové dezerty. Do základu sa pridá cukor, želé, ovocie, vanilka, želatína, káva, kakao a ďalšie príchute. 

Hodnotné bielkoviny:

Tvaroh je veľmi dobrým zdrojom kompletného spektra aminokyselín (aj esenciálnych, tie, ktoré si telo nevie vyrobiť), ktoré sú potrebné pri obnove svalových vlákien poškodených intenzívnym tréningom. Pokiaľ ide o zdroj minerálnych látok, v tomto je tvaroh fantastický. Obsahuje veľké množstvo horčíka, ktorý stimuluje nervovú sústavu. V tvarohu môžete tiež nájsť vitamín D, ktorý sa zúčastňuje pri výrobe mnohých hormónov a enzýmov, ďalej vitamíny skupiny B a tiež vitamín E.

Odtučnené, alebo plnotučné?

Tvaroh je veľmi dobre stráviteľný. Množstvo kalórií závisí od jeho obsahu tuku a použitím prídavných látok. Množstvo 100 g odtučneného tvarohu obsahuje len 99 kcal. Najviac tuku a nasýtených mastných kyselín obsahujú dezertné syry určené ako nátierka na pečivo. Preto by sa mala obmedziť spotreby týchto výrobkov. Najlepšie je vyberať si polotučné syry, bez žiadnych sladkých prísad. Nízkokalorické síce neobsahujú tuk, ale sú ochudobnené aj o množstvo vitamínov, najmä vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pri vstrebávaní vápnika. Množstvo tvarohov obsahuje prázdne kalórie. Z tohto dôvodu si pripravte tvaroh doma s použitím čerstvých byliniek, alebo si ho oslaďte medom.

Ako nakupovať tvaroh?

Keďže sa nejedná o drahý produkt nemusíte pri kúpe tvarohu špekulovať a radšej vyberte to dobré, čo vám trh ponúka. Vždy pri kúpe skontrolujte dátum spotreby, ak nakupujete väčšie množstvo pozorne si prepočítajte kedy skonzumujete posledný kus, či to bude ešte v stanovenej expiračnej lehote. Kupujte radšej tvarohy a syry z malých fariem a rodinných firiem. 

Výborná voľba je nákup „BIO“ produktov. Pri kúpe musíte byť opatrní, pretože neviete, za akých podmienok boli syry uložené a ako dlho sú na pulte. Bez ohľadu na to, či sú hermeticky zabalené, alebo nie, mali by byť uchovávané v chladničke. 

Ak neskonzumujete tvaroh ihneď po rozbalení, je vhodné ho uskladniť v sklenej, alebo plastovej miske prikryté vekom. Skonzumujte ho do 48 hodín. Vidiecky tvaroh, treba skonzumovať do 24 hodín po otvorení. Vysokokvalitný tvaroh by mal byť pevný a hladký v reze. Príliš mäkký obsahuje veľa srvátky. Príliš mastná konzistencia môže byť spôsobená prekvasením mlieka, alebo kontaminovaním tvarohu. To je znak, že tvaroh nie je čerstvý. Čerstvý tvaroh by mal byť mierne kyslý so syrovou arómou. Silná kyslá pachuť je tiež znakom prekvasenia. Taktiež vysoká teplota počas pasterizácie mlieka, alebo smotany nepriaznivo ovplyvňuje chuť tvarohu. Vtedy je syr, málo výrazný a rýchlo sa kazí. Ak je syr starý, objaví sa na ňom povlak a žlté sfarbenie. Mal by mať rovnakú farbu, bielu, až svetlo krémovú. Dvojfarebnosť môže byť spôsobená zmiešaním nepresného pomeru so smotanou. 

Kontakt

Heavybodybuilding

Admin-ondrej.hladky@volny.cz

zarobcezinternet.mypage.cz

Vyhľadávanie

Novinky

18.05.2013 12:19

Tréning 5x5

  The Reg Park Way To Serious Size And Strength  by Mike Mahler  "Trénink je jako život, jednou jsi nahoře a podruhé zas dole. Přemýšlíte-li o svých problémech dostatečně vážně a v logických souvislostech, pak je buď vyřešíte nebo dosáhnete kompromisu." - Reg...
18.05.2013 12:14

Lee Labrada životopis

  Lee Labrada sa narodil 8. marca 1960 na Kube v Havane. Od začiatku svojej profesionálnej kariéry ho sprevádzala aura estetickosti. On bol jediný ktorý viedol priebežne pred legendárnym Lee Haneyom. Napokon, ale prehral tesným rozdielom, ale podľa mnohých neoprávnene. Bol veľmi sklamaný...
01.03.2013 23:13

Mladý kulturista a výživa

Keď chcete dosiahnuť úspech v kulturistickom športe, nikdy význam výživy nepodceňujte. Z nasledujúcich bodov vám bude jasné, že výživu musíte uprednostniť, pretože energiu a stavebné látky treba do tela dodávať každé 3 hodiny (až 7-krát denne), zatiaľ čo tréning absolvujete nanajvýš 1 – 2-krát...
17.02.2013 23:38

Zostavenie tréningového plánu

  Zostavenie tréningu     Většina z vás jistě ví, co to tréninkový plán je. Pro začátečníky raději připomenu: je to plán na nějakou určitou dobu, po kterou si určíte tréninkové a odpočinkové dny, v tréninkový den si zaznamenáte, které partie budete cvičit a jak. O tréninkových...
08.02.2013 11:47

Nové fórum stránky

Včerajším dňom sme oficiálne spustili fórum našej stránky na ktorom sa môžte registrovať a takisto hľadáme aj moderátorou. Takže kto máte záujem registrujte sa a pýtajte sa. :) https://heavybodybulding.oforum.sk
29.01.2013 16:00

Tvaroh

Tvaroh je dobre známou potravinou pre všetkých. Používa sa ako prísada do šalátov, sendvičov, môže sa pridať do cestovín, alebo ako náplň zemiakových knedlí. Vo forme homogenizovaného produktu sa používa na prípravu omáčok a chutných dezertov. . Môže sa použiť ako chutná, zdravá zmrzlina. Biely...
15.01.2013 20:44

Zostavenie stravy

  Zostavenie stravy v kulturistike Zostavenie vhodnej stravy je jeden z najdôležitejších krokov v kulturistike. Najlepšie výsledky môžeme dosiahnuť so surovinami najlepšej kvality, ktoré používame vo vhodnom množstve. Z takéhoto hľadiska životný štýl bodybuilderov...
21.12.2012 15:08

Majú proteínové doplnky význam pre telesnú stavbu?

  Majú proteínové doplnky význam pre telesnú stavbu? V svete posilňovania sú proteínové doplnky považované takmer za povinnosť pri dosahovaní cieľa zvyšovanie množstva svalovej hmoty. Predpoklady sú také, že po tréningu telo potrebuje veľké množstvo aminokyselín, ktoré budú použité pre...
25.11.2012 13:35

Yohimbine

Yohimbine   Yohimbine hydrochlorid (HCL), známy ako Yohimbe, je výťažok z afrických yohimbe - stromovej kôry.Ide o produkt, ktorý môžete ľahko kúpiť ako doplnok výživy aj bez predpisu,ale v niektorých krajinách je jeho predaj zakázaný.Yohimbe sa používal hlavne pri liečbe problémoch mužskej...
06.11.2012 14:56

10 tréningových tipov

  Čo sa týka tréningu v posilňovni, pre napredovanie je dôležitý každý jeden tréning. Ak si myslíš že robíš všetko správne, ale napriek tomu máš pocit že si dosiahol “plató” a nevidíš žiadny pokrok pri strate tuku alebo naberaní svalov, skús týchto 10 tréningových tipov. Môže to byť...

© 2013 Všetky práva vyhradené. heavybodybuilding

Tvorba web stránok zdarmaWebnode